Pate de casa si "focaccia libaneza"

In week-end mi s-a facut pofta mare de pate de ficat, dar numai ficat nu gasim in cel comercializat. Deeci, m-am gandit sa-mi gatesc propriul pate, natural si delicios, pe care sa-l intind pe niste lipii libaneze condimentate ca focaccia. Ce-a iesit, cantarul cu mila!

N-am avute nevoie decat de:
500 g ficat (pui, porc, gasca, ce doriti, ce poftiti)
2-3 cepe (sau praz)
boabe de piper
1 lingurita mustar
70-100 g unt (merge si cu o crema de branza slaba)
cimbru
ienibahar
sare
piper
prosciutto

Astea-s pentru pate.
Incepem prin a separa fierea de ficatei si a-i spala bine-bine. Apoi ii punem la fiert impreuna cu ceapa taiata in 4 (sau prazul taiat inele) si cateva boabe de pieper, avand grija sa luam spuma atunci cand da in clocot. Ii lasam sa fiarba vreo 20-30 de minute la foc mic(sa fie bine patrunsi), apoi scurgem apa si ii lasam sa se raceasca. Ca sa valorificam timpul, ca-i pretios, nevoie mare, ne apucam de lipiile de care va voi vorbi mai incolo, ca ma pierd in reteta.
Dupa ce ficateii s-au racit, i punem in blender/robot/ o masinarie care sa-i paseze impreuna cu untul (intai 70 g si daca mai trebuie adaugati pana la 100 si peste, in functie de cat de spumos vreti pateu'), cimbru, ienibahar, sare, piper, mustar, ceapa fiarta si facem o pasta care sa semene cu pateul.
Eu l-am pus intr-un castronel si l-am acoperit cu prosciutto, sa nu prinda crusta. Daca nu aveti prosciutto, acoperiti-l cu folie alimentara.

Stiu, nu le am cu "plating-ul", dar gustul e fenomenal!
Si acuuum, lipiile:
Mi-au iesit 10 lipiute din:
500g faina
1/2 pahar lapte caldut
1/2 cub drojdie
sare
1 lingurita zahar (sau miere)
ulei de masline
rozmarin
oregano
busuioc
cimbru
alte ierburi aromatice

Am facut un aluat ca de paine din faina si sare in care am pus maiaua crescuta (o lingura de faina, drojdie, laptele si zaharul) si putin ulei, l-am lasat cam 20-30 de minute sa dospeasca putin, apoi aluatul l-am impartit in mai multe bilute de marimi egale.
Fiecare biluta am intins-o cat am putut de subtire, si am uns-o cu un amestec din ulei de masline si ierburi aromatice si am aruncat-o repede in tigaia de teflon incinsa, cu partea unsa in jos, la foc mediu-mare. In timp ce se rumenea pe o parte, pe cealalta parte am uns-o cu acelasi amestec si am intors-o. Intreg procesul de coacere se desfasoara rapid, mai rapid ca la clatite. Cand s-au rumenit pe ambele parti, trantiti-o in farfurie si papati-o calda cu pateul 100% natural.
Hai s-aveti pofta sa-mi spuneti ce a iesit:)




 Siii, da. Lipseste exact poza cu lipiile coapte. Nu stiu ce-am facut, ce n-am facut de am sters-o cumva, dar promit ca mai fac si incarc mai multe poze.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu